TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, her sektörde küçükten büyüğe her türlü işletmeye uygulanabilecek, tek başına olabileceği gibi diğer yönetim sistemleriyle entegre olarak da yürütülebilecek bir Yönetim Sistemidir. Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte öne çıkan en önemli unsurlardan birisi olarak uygulanması zorunlu olan «TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi» eğitim ve alt yapı kurulumu, Enerji Verimliliği açısından gerçekleştirilecek çalışmalarda verimlilik potansiyeli ve sonuçlarının raporlanabilmesi adına önemlidir. Enerji Verimliliği Kanunları ve Yönetmelikleri gereği bu sistemin kurulması 2023 yılına kadar zorunludur.
TS EN ISO 50001_Kabul Tarihi: 14.07.2011
TS EN ISO 50001 Yönetim Sistemi Hizmet Politikamız
“TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” ’nin en doğru şekilde uygulanması ve takibi için, DEOS DATA Uzaktan Enerji İzleme Sistemi ve Yönetimi Programı kurulumu ile enerji yük değerleri (aktif, endüktif, kapasitif, harmonik vb.) 24 saat izlemekte ve farklı türde raporlama sistemleri sayesinde server sistemlerine kayıt etmekteyiz.
TS EN ISO 50001 Yönetim Sistemi Hizmet Kapsamı
“TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” işletmenin enerji performansının sürekli iyileştirilmesi temeline dayanmaktadır. Bu ana hedefe ulaşırken sistem, yazılı ve belirli kuralları ilke edinmek yerine, işletmenin enerji tüketimlerini sürekli ve dijital izleyerek, kurumun kendine özel enerji verimlilik alanlarını belirler ve enerji performansını artırmak için bu alanlara yönelik uygulama projeleri sunar.
Sistem kurulumu için güvenli bir yönetim taahhüdü temelinde adımlarımız ;
- İşletmeye ait enerji tüketim, enerji verimlilik alanlarının belirlenmesi ve enerji politikalarının oluşturulması
- İşletme içinde sistem devamlılığını yönetecek bir enerji ekibinin oluşturulması
- Belirlenen enerji politikalarına uygun planlar oluşturulması
- İşletme yönetiminin belirlenmiş planları onaylaması
- Enerji tasarruflarını ve Enerji Verimlilik sonuçlarını takip ederek enerji politikalarının yeniden belirlenmesi
Sürekli Enerji Performans İyileştirme Modeli ( PUKÖ Döngüsü )
“TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi” enerji tüketim alanlarının, dijital izleme ve yönetim teknolojisi sayesinde kontrolünü yapar ve enerji verimliliğine yönelik tüm uygulamaların önceliklendirilmesini sağlar.
Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte, kurulması zorunlu olan TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin
«PUKÖ Döngüsü» ile uygulanması proses şemasında genel hatları ile belirtilmiştir.
Planlama: Bu adımda, işletmenin enerji verimliliğiyle ilgili ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletme yönetimin taahhüdü ile işletmenin enerji politikalarının belirlenmesi ve sistem devamlılığını sağlayacak bir enerji ekibinin oluşturması bulunmaktadır.
Uygula: Destek ve Çalışma – Bu adım, belirlenen enerji ekibinin enerji tüketim alanlarını yoğunluğa göre, yer ve kişi bazında belirlemesi, iyileştirme yapılmamış ve yapılması gerekli bölümlerde enerji politikalarına uygun şekilde hedefleri oluşturmasını içerir.
Kontrol Et: Performans Değerlendirme – Enerji verimlilik hedefleri verilerinin kontrol edilmesi ve denetlenmesini içeren bu adımda ekip tarafından raporlamalar yapılır.
Önlem Al: İyileştirme – Son olarak, enerji kullanımı yoğunluğa göre bölümler arası karşılaştırılır, enerji kullanımını etkileyen faktörler belirlenir, enerji alımına yönelik mevcut durum değerlendirilmesi yapılır, alternatifler değerlendirilir ve uygun operasyonların yapılması sağlanır.