OTELLERDE YEŞİL ENERJİ Turizm, doğal kaynakları yoğun bir şekilde bağımlı sektördür. Bu sebeple turizm sektörünün çevreye saygılı olması, tükenebilen bu sınırlı kaynakları zarar vermeden kullanması ve turizm hareketliliklerinin devamlılığının sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır. Turizm sektörü çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu ürün yelpazesi, turizm sektörü altında toplanmış olan ulaşım, konaklama, yiyecek & içecek,…
ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAKKINDA GÜNCEL GELİŞMELER VET ENERJİ olarak Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu gibi milli servetimiz olan enerjimizin her türlü kazanımını ele alan konularda takipçi olmaya ve siz değerli ilgilileri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Son haftalarda ülkemizde enerji sektörü ve enerji verimliliği gibi konular ile alakalı olarak hareketli günlere şahit oluyoruz. 01.11.2023 Tarihli ve 32356 Sayılı…
SINIRDA KARBON DÜZENLEME SÜRECİ 1 EKİMDE BAŞLIYOR ! T.C. Ticaret Bakanlığı Resmi İnternet Sitesinde, AB SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) Bilgi Notu olarak paylaşılan açıklamada: Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı ile koyduğu sera gazı emisyon azaltımı hedefine ulaşılması açısından temel araçlardan birisi Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıdır (SKDM). AB bu mekanizma ile bir yandan…
ENERJİ ETÜDÜNÜZÜ YAPTIRDINIZ MI? Enerji Etüdü binalarda; enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımın da verimliliğin artırılması için Enerji Bakanlığı Kanun Yönetmelikleri gereğince enerji tüketen sistemler üzerinde yaptığımız ölçümleme ve raporlama çalışmasıdır. Enerji Etüdü ile tesislerde enerjinin hangi alanlarda ve yoğunlukta kullanılmakta olduğunu, oluşabilecek tasarruf…
YEŞİL MUTABAKAT (GREEN DEAL) NEDİR? Yüzyılımız içerisinde artan nüfus ve buna bağlı olarak artan endüstriyelleşme, üretimve sanayi sektörü, ekonomik gelişme temelli ve imalat odaklı gelişim ile birlikte çevreselkirlilik kontrolünü geri plana atarak kirlilik oluşumunun doğrusal bir grafik ile artmasınasebep olmaktadır. Bu doğrultuda çevresel sorunların çözülmesine yönelik adımların enyenilerinden birisi de 2019 yılında atılmıştır. Avrupa Birliği…
KURUMSAL KARBON AYAK İZİMİZİ NEDEN HESAPLAMALIYIZ? Kyoto Protokolü bünyesince 6 adet ana sera gazı belirlenmiştir. Bunlar CO2, CH4, N2O, PFc, HFc, SF6. Karbon Ayak İzi, işletmelerin nakliye, üretim, elektrik, doğalgaz, motorin, benzin tüketimi vb. gibi aktivitelerinden kaynaklanan toplam sera gazı emisyonun Karbon Dioksit cinsinden miktarını tanımlar. Karbon ayak izi hesaplamasında uluslararası alanda çeşitli yöntemler ve…
YEŞİL BİNA Bina türlerine, kullanım amaçlarına ve yapıldıkları konumlara göre farklı özellikler taşıyan YEŞİL BİNA’nın ana amacı sürdürülebilir, çevreye duyarlı binalar olmalarıdır. İlk akla gelen YEŞİL BİNA özellikleri: Bina yüzey ve duvarlarında bulunan hava sızdırmazlığı ve buhar bariyeri, Güneşten ısı kazancı, Su verimliliğine sahip musluklar, sifon mekanizmaları, Yağmur suyu hasat sistemi Malzeme geri dönüşüm…
İKLİM KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İklim krizinin etkilerini ülkemizde de artarak hissetmekte olduğumuz son yıllarda enerjinin bireysel ve toplumsal olarak verimli kullanımının önemi giderek artmaktadır. En sıcak yıl rekorlarının 8 tanesini son 10 yıl içerisinde güncellenmiş, yeni rekorlarında gelmesi beklenmektedir. Aşırı hava olayları, seller, heyelan ve çığ tehlikelerinin sayısı her geçen yıl artmakta, orman…
AVRUPA PARLAMENTOSU GÜNCEL KARBON GELİŞMELERİ VET ENERJİ olarak Karbon Piyasasının yakın takipçisi olup en güncel bilgileri sizlere aktarmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Son olarak Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Genel Kurul toplantısında, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın parçası olan ve emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltılmasını hedefleyen “Fit for 55” paketindeki çeşitli yasal düzenlemeler gündemdeydi. …
Alliance to Save Energy, American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) ve Business Council for Sustainable Energy (BCSE) tarafından “Enerji Verimliliği Etki Raporu” yayınlandı. Rapor, 1980’den itibaren ABD’deki verimlilik yatırımlarının yıllık enerji harcamalarının ne kadar azaldığı ve hane başına enerji tüketimi oranında gerçekleşen azalmanın önemini ve miktarlarını aktarıyor. Renewable Energy Magazine’in aktarımına göre, ACEEE İcra Direktörü Steven Nadel, “Enerji…
ISO 50001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN GEÇ KALMAYIN! ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, 25 ocak 2020 tarihinde yayınlanan ‘Enerji Kaynaklarının ve Enerji Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 7. maddesinin 2. fıkrasına göre, enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim…
The Economist’in araştırma ve analiz birimi Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan Endüstri Görünümü raporunda sunulan 2023’e ilişkin tahminlere göre yenilenebilir enerji talebi önümüzdeki yılda yüzde 11 artacak. Dünya 2022’nin üçüncü çeyreğine ekonomik çalkantılar ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde girerken, 2023’e ilişkin ilk tahminler de gelmeye başladı. Dünyaca ünlü The Economist dergisinin araştırma ve analiz birimi…
RePowerEU: AB’NİN GÜNEŞ ENERJİSİ VE ENERJİ GÜVENLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN YENİ ENDÜSTRİYEL İTTİFAKINI AÇIKLADI Brüksel / 9 Aralık 2022 AB Komisyonu, endüstriyel aktörler, araştırma enstitüleri, dernekler ve diğer ilgili taraflarla birlikte Avrupa Solar PV Endüstrisi İttifakını başlattı. İttifak, AB’de yenilikçi ve sürdürülebilir güneş panellerinin daha çeşitli ithalatı ve ölçeklendirilmiş solar PV üretimi yoluyla tedariklerin çeşitlendirilmesini güvence…
Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, çevrenin korunmasını sağlamak, binalar için standartlar oluşturmak adına zorunlu hale getirilmiş bir belgedir. Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, iklimlendirme sistemlerinin…
TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifine göre; Elektrik depolamayı kurmayı taahhüt eden şirketlere, yarışmasız şekilde rüzgar veya güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi ön lisansı sağlanabilme imkanı tanındı. Ayrıca bu tesislerin YEKDEM’ den yararlanabilmelerine fırsat tanınmış olacak. Sunulan kanun teklifi mevcut kurulmuş olan lisanssız tesislerin, gerekli depolama tesisini kurması halinde de kapsam dahiline alınması ve…
14.EIF DÜNYA ENERJİ KONGRESİ FUARI ANTALYA’DA YATIRIMCILARI BULUŞTURDU Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 14. Energy is Future (EIF) Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı, bu yıl ilk kez Antalya’da düzenlendi. ANFAŞ Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde Akkuyu Nükleer-Rosatom ana sponsorluğunda gerçekleştirilen fuara, 52 ülkeden yatırımcı firmalar katıldı. 14. EIF Dünya Enerji Kongresi ve…
PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR ? Paris Anlaşması 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz ise Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzalamıştır. Türkiye Büyük…